De fleste danskere tilbringer størstedelen af døgnet inden døre, og det stiller store krav til indeklimaet. Her får du ti gode råd til, hvordan du undgå et dårligt indeklima, som bl.a. kan give allergi, astma og hovedpine.

1 Luft ud med fuldt gennemtræk to-tre gange dagligt i fem-ti minutter, også selvom det regner.

2 Gør godt rent en gang om ugen.

3 Brug emhætte, når du laver mad, og skift filtre i emhætte og venti- lationsanlæg ofte.

4 Gør døre, vinduer og mure så tætte som muligt.

5 Hold udluftningsventiler og riste i vinduer og ydervægge fri og åbne.

6 Begræns mængden af fugt og vand indendøre. Undgå at tørre tøj indenfor, luft ud, eller brug ventilator, efter badet og under madlavning – og spar på vandet, når du gør rent.

7 Få repareret vand- eller fugtskader omgående.

8 Hold din bolig varm og tør en lav rumtemperatur øger luftfugtigheden.

9 Begræns mængden af sundhedsskadelige stoffer i din bolig som fx parfume. Også rygning, stearinlys og brændeovn udvikler farlige partikler.

10 Brug aldrig materialer, der er beregnet til udendørs brug, indendørs.

Luft ud

Indeklimaet spiller en afgørende rolle for vores sundhed og trivsel. Udluftning er en af de vigtigste – og nemmeste måder at undgå dårligt indeklima på. Frisk luft behøver ikke at belaste energiforbruget, hvis du nøjes med at lave gennemtræk et par gange om dagen i fem-ti minutter.

Har du et hygrometer, som måler mængden af fugt i luften, kan de fortælle dig, hvornår det er tid lil at lufte ud. Indendørs skal fugtigheden helst være under 60-65 % om sommeren og under 40- 45 % om vinteren.